Przejdź do głównej treści Przejdź do wyszukiwarki
Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Tuszynie

POPŻ Podprogram 2020

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa na lata 2014-2020 (POPŻ) – efekty realizacji Podprogramu 2020

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej im. Mariusza Chołuja w Tuszynie przy współpracy
z Bankiem Żywności im. Marka Edelmana w Łodzi  realizował w okresie od marca  do lipca  2021 roku krajowy Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa na lata 2014-2020 (POPŻ) Podprogram 2020. Program współfinansowany został z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym. Celem przedsięwzięcia było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz umożliwienie im uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.                                                                                                                           
          W rezultacie wsparciem w formie nieodpłatnie dystrybuowanej żywności objętych zostało ponad 374 beneficjentów z terenu gminy Tuszyn żyjących samotnie, borykających się
z problemem bezrobocia, niezaradnych życiowo, dotkniętych niepełnosprawnością lub długotrwałą chorobą, uzyskujących dochód nieprzekraczający 1 542,20 zł w przypadku osoby samotnie gospodarującej, w tym także dzieci, które wychowują się w rodzinach o niskich dochodach,
 tj. 1 161,60 zł w przypadku osoby w rodzinie. Osoby te co najmniej trzy razy otrzymały paczki żywnościowe. Początkowo, przed przystąpieniem do realizacji Podprogramu 2020 zakładano pomoc dla 250 osób, co oznacza, że w trakcie trwania Podprogramu 2020 zwiększono liczbę odbiorców o 124 osoby potrzebujące wsparcia. Beneficjenci Podprogramu 2020 otrzymali pełnowartościowe produkty żywnościowe z długoterminowym okresem spożycia:
  - warzywne i owocowe (buraczki wiórki, fasolka po bretońsku, groszek z marchewką, koncentrat
     pomidorowy, mus jabłkowy, powidła śliwkowe);

 -  skrobiowe: (kasza jęczmienna, makaron jajeczny świderki, ryż biały, płatki owsiane, herbatniki
     maślane);

 -  mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający);

 -  mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet drobiowy, filet z makreli w oleju);

 -  cukier biały, miód nektarowy wielokwiatowy;

 -  tłuszcze (olej rzepakowy).

Łączna ilość pozyskanej żywności to 44 152 kg. W ręce najbardziej potrzebujących trafiło 1876 paczek żywnościowych.                                                                                                       W ramach Podprogramu 2020 dla 374 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 działania edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

- żywieniowo-dietetyczne – 2 aktywności dla 2 uczestników

- dotyczące niemarnowania żywności – 1 aktywność dla 25 uczestników.

 

Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej im. Mariusza Chołuja w Tuszynie  składa serdeczne podziękowania wszystkim osobom zaangażowanym w dystrybucję artykułów spożywczych, trwającą nieprzerwanie podczas drugiego roku pandemii COVID-19. Dzięki Państwa przychylności i pomocy mogliśmy po raz kolejny zakończyć w terminie realizację Podprogramu 2020 POPŻ.

 

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODROGRAM 2020

 

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień
2020 – wrzesień 2021,  a jej celami szczegółowymi są:

  1. organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
  2. racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych
    źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
  3. przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy
    żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
  4. prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej
    potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu
    włączenie społeczne.

 

OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI:  grudzień 2020 – wrzesień 2021

Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Bank Żywności w Łodzi [OPR] do Organizacji
Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa łódzkiego, która przekazuje żywność
bezpośrednio do osób potrzebujących.

 KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:

  1. Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do
    skorzystania z pomocy społecznej,  tj. 1542,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej
    i 1161,60 PLN dla osoby w rodzinie,
    stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom
    najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

 

  1. Sposób kwalifikacji:[1]
  • OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy
    żywnościowej  lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy  z POPŻ,
    pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
  • OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz
    z wypełnionym skierowaniem  przekazywane będą do OPS, który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
  • OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału  w POPŻ
    na podstawie podpisanego oświadczenia  [załącznik nr 6 do wytycznych].

 ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:

Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem
Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.

  1. Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości
    ok. 42,87 kg w tym:

NAZWA ARTYKUŁU

ILOŚĆ SZTUK NA OSOBĘ

OPAKOWANIE JEDNOSTKOWE (KG/L)

ILOŚĆ KG

NA OSOBĘ

CUKIER BIAŁY 

4

1

4,00

BURACZKI WIÓRKI 

4

0,35

1,40

FASOLKA PO BRETOŃSKU 

3

0,5

1,50

HERBATNIKI MAŚLANE 

2

0,2

0,40

GROSZEK Z MARCHEWKĄ 

8

0,4

3,20

MUS JABŁKOWY 

2

0,72

1,44

KASZA JĘCZMIENNA 

3

0,5

1,50

KONCENTRAT POMIDOROWY 

7

0,16

1,12

MAKARON JAJECZNY  

10

0,5

5,00

MLEKO UHT 

7

1

7,00

OLEJ RZEPAKOWY 

4

1

4

PASZTET DROBIOWY 

2

0,16

0,32

PŁATKI OWSIANE 

2

0,5

1,00

POWIDŁA ŚLIWKOWE 

5

0,3

1,50

FILET W OLEJU 

7

0,17

1,19

RYŻ BIAŁY 

2

1

2,00

SER PODPUSZCZKOWY 

4

0,4

1,60

SZYNKA DROBIOWA 

8

0,3

2,40

SZYNKA WIEPRZOWA 

4

0,3

1,20

MIÓD NEKTAROWY 

1

0,5

0,50

KAWA ZBOŻOWA ROZPUSZCZOLNA

1

0,6

0,6

  1. Paczka żywnościowa  to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3]  z różnych grup towarowych  wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne aby organizacje
    jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2020 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby
    w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana
    osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji
    w Podprogramie 2020.
  2. Posiłek  to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób
    bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności  gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. Posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych,
    jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych
    (np. catering).
  3. W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2020 niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej
    jednakże niż do 70% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 30 KG). W zestawie należy w miarę
    możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.
  4. W  uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe  można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji  lub zwiększyć liczbę opakowań.
  5. W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów
    spożywczych do potrzeb rodzin .
  6. Żywność jest wydawana osobom potrzebującym  w ramach POPŻ nieodpłatnie.

SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:

Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji  żywności
do lokalnego Banku Żywności, następnie do  Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą
w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny i Polityki Społecznej. 

 

DZIAŁANIA TOWARZYSZĄCE:

Działania realizowane przez Bank Żywności na rzecz podopiecznych OPL, przy współpracy z OPL
i OPS:

  • warsztaty kulinarne; 
  • warsztaty edukacji ekonomicznej;
  • warsztaty dietetyczne;
  • warsztaty niemarnowania żywności,
  • inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub
    cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących

Działania towarzyszące mogą odbywać się w formie stacjonarnej lub zdalnej: on-line, telefonicznej, wydawniczej.

Działania realizowane są w siedzibie organizacji biorącej udział w Podprogramie lub w miejscu
wyznaczonym przez organizację na rzecz podopiecznych, którzy zostali zakwalifikowani do otrzymania pomocy żywnościowej, w pobliżu ich miejsca zamieszkania. Terminy oraz miejsca realizacji warsztatów znajdują się na stronach internetowych Banków Żywności.

Działania realizowane przez Organizacje Partnerskie Lokalne na rzecz podopiecznych to:

  • włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności
    lokalnych, np.: zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej,
    zmierzające do wyjścia z ubóstwa;
  • grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji (np. osoby starsze, matki
    z dziećmi, osoby samotne);
  • pomoc towarzysząca niezbędna do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych – osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej);
  • pomoc w utrzymaniu higieny osobistej osobom bezdomnym;
  • wsparcie psychologiczne/terapeutyczne osób zagrożonych wykluczeniem społecznym.

Do udziału w działaniach towarzyszących ma prawo każda osobaktóra otrzymała
skierowanie z OPS
 do odbioru wsparcia żywnościowego w ramach POPŻ – ale nie znaczy to,
że każda osoba musi z nich skorzystać. Konieczna jest współpraca z OPS w zakresie rzeczywistych potrzeb objęcia wsparciem działaniami osób, które korzystają z POPŻ. Działania nie mogą się
pokrywać z działaniami prowadzonymi w ramach innych funduszy unijnych (EFS i PROW) w danym województwie, ale muszą być z nimi komplementarne.

 

Źródło: https://www.gov.pl/web/rodzina/podprogram-2020

 

[1] W okresie epidemiologicznym OPS/OPL może kwalifikować w sposób zdalny na podstawie złączników 5.1, 6.1, 7.1

 

W związku z aktualizacją Wytycznych z dn. 31.01.2020 r. Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Tuszynie przekazuje w załączniku aktualne informacje dotyczące działań realizowanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2019.

 

 

 

                                                                                             Tuszyn, dnia 10.02.2020 r.

WYDAWANIE

PACZEK ŻYWNOŚCIOWYCH

 

 22.02.2020 r.

(SOBOTA)

 

SKIEROWANIA DO PODPROGRAMU 2019

– PRACOWNICY SOCJALNI – URZĄD MIASTA W TUSZYNIE – POK. 16 / POK. 26

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ)

Podprogram 2019

 Miejski Ośrodek Pomocy Społecznej w Tuszynie informuje, że PIERWSZE wydawanie paczek żywnościowych
w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ) Podprogram 2019 odbędzie się w dniu 22.02.2020 roku (sobota) w Siedzibie Ochotniczej Straży Pożarnej w Tuszynie przy ulicy Źródlanej 29 (wejście

od Pogotowia Ratunkowego) w godzinach:

 9.00. - 12.00

         Ponadto informujemy, że odbiór paczek żywnościowych następuje jedynie za okazaniem oryginału skierowania na paczki, wydanego przez pracownika socjalnego MOPS Tuszyn oraz przedłożeniem swojego dokumentu tożsamości.

         Istnieje możliwość odbioru paczek przez inne osoby, upoważnione do odbioru paczki beneficjenta za okazaniem stosownego upoważnienia, wystawionego na tą osobę oraz okazaniem dokumentu tożsamości osoby upoważnionej.

 

ZAŁĄCZNIKI:

								

Załącznik

Utworzono dnia 23.05.2023, 13:56

Załącznik

Utworzono dnia 23.05.2023, 13:55

Zegar

Kalendarz

Rok wcześniej Miesiąc wcześniej
Kwiecień 2024
Miesiąc później Rok później
Pon Wt Śr Czw Pt Sb Nie
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Imieniny